Reklama
Reklama

Sałatka z tym sezonowym warzywem posmakuje każdemu. Przyrządzisz ją w mgnieniu oka

Wraz z wiosną nadszedł czas na lekkie i wyśmienite dania, w których można wykorzystać sezonowe warzywa. Właśnie rusza sezon na jedno z nich, które wyczekiwane jest przez sporo osób. Warto wykorzystać tę możliwość i przygotować wyśmienitą sałatkę we wiosennym klimacie. Z pewnością posmakuje wszystkim domownikom, a goście będą prosić o dokładkę. Podpowiadamy, genialny przepis na sałatkę z zielonymi szparagami. 

Czas, w którym można kupić świeże i tanie szparagi w sklepach, jest dla wielu osób jednym z ulubionych. To warzywo wykazuje wiele właściwości zdrowotnych, ale przede wszystkim jest obłędnie smaczne. Co więcej, można przygotować je na wiele sposobów. Warto stworzyć z nim wiosenną sałatkę, która smakiem zachwyci każdego.  

Do przyrządzania dań warto sięgać po sezonowe warzywa  

Wiosna to czas, w którym warto decydować się na przygotowywanie dań z udziałem sezonowych warzyw bądź owoców. Na straganach i sklepach ich szeroki wybór sprawia, że z pewnością każdy znajdzie takie, które mu posmakują.  

Decydując się na sezonowe warzywa i owoce, można mieć pewność, że są one świeże i zazwyczaj pochodzą z polskich upraw. Ich cena zazwyczaj w tym czasie także jest zdecydowanie atrakcyjniejsza. Nie ma się więc co dłużej zastanawiać, tylko robiąc zakupy sięgać po sezonowe warzywa i owoce.  

Zwłaszcza że są źródłem wielu cennych składników. Nie inaczej jest w przypadku szparag, na które sezon właśnie się rozpoczyna. Co więcej, świetnie smakują, przez co tak wiele osób chętnie po nie sięga. Warto dać im szansę, a z pewnością na stałe zagoszczą w twojej kuchni. Najlepsze w nich jest to, że na ich bazie można przygotować wiele smacznych dań. Jednym z nich jest obłędnie smaczna sałatka. 

Zobacz również: Ekspresowy sos do makaronu. 5 minut i masz obiad na stole

Jak przygotować wiosenną sałatkę ze szparagami?  

Sałatkę z zielonymi szparagami cechuje obłędny smak oraz fakt, że można ją przygotować w mgnieniu oka. Każdy, kto jej skosztuje, będzie prosić o dokładkę lub przepis. Sekretem tej sałatki jest połączenie smakowitych produktów, a także to, że trzeba je upiec. Efekt jest obłędny i z pewnością zachwyci każdego.  

Potrzebne składniki: 

  • 250 g zielonych szparagów  
  • 250 g pomidorków koktajlowych  
  • 60 g orzeszków piniowych  
  • 60 ml oliwy z oliwek  
  • Sól i pieprz  

Dodatki:  

  • Rukola 
  • Burrata 
  • Krem balsamiczny  
  • Grzanki  

Sposób przygotowania: 

Umyj i osusz warzywa, a następnie pokrój na połówki pomidorki koktajlowe. Do naczynia żaroodpornego wsadź przygotowane warzywa i nie zapomnij dorzucić na wierzch orzeszki piniowe. Dopraw oliwą, solą oraz pieprzem. Całość wymieszaj, a następnie wstaw do rozgrzanego na 200 st. C piekarnika, na 15 minut.  

W międzyczasie przygotuj dodatki, a mianowicie odpowiednią ilość rukoli, burratę, krem balsamiczny oraz grzanki, które idealnie będą komponować się z upieczoną mieszanką. Po upływie 15 minut zapieczone warzywa z orzeszkami wyjmij oraz połącz z przygotowanymi dodatkami. Całość warto podać od razu, aby danie było jeszcze ciepłe.  

Zobacz też:

Spróbuj gołąbków z takim farszem. Więcej nie zrobisz innych

​Ta musztarda jest lepsza niż ze sklepu. Przepis Ewy Wachowicz

Włóż wszystkie składniki do wytłoczki po jajkach. Bez trudu zrobisz danie, które zachwyci gości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | sałatki